Welkom bij onze coaching diensten voor kinderen en docenten.
Onze persoonlijke coaching traject bieden zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding. De trajecten zijn op maat gemaakt voor het beste resultaat. We werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling.
Wij bieden verschillende coaching trajecten aan;

Begeleiding dyslexie
Dyslexie is een leerstoornis die van blijvende aard is. Toch hoeft het geen grote beperking te vormen voor het dagelijks functioneren en de verdere loopbaan van jouw kind. Maar het is duidelijk dat kinderen met dyslexie lekkerder in hun vel zitten en minder last ervaren van hun leerstoornis dankzij deskundige begeleiding. Tijdig starten met begeleiding is dan ook verstandig. Het kan ervoor zorgen dat de leerachterstand van jouw kind over het algemeen beperkt blijft.
Onze behandelmethode voor dyslexie is gebaseerd op bewezen effectieve methode. Het is een methode die wij al jaren inzetten en waarmee wij al tienduizenden kinderen met dyslexie hebben geholpen. Het is gericht op zowel lezen en spellen afzonderlijk én op de integratie van beiden. Belangrijke punten waaraan we gericht aandacht besteden zijn onder andere:
- de klank/tekenkoppeling;
- het fonemisch bewustzijn (bewustzijn van klanken in woorden);
- tijdgecontroleerde visuele woordherkenning;
- systematische herhaling;
- de koppeling van schrijftaal aan gesproken taal;
- de nauwkeurigheid en tempo bij het lezen;
- het fonologisch bewustzijn (o.a. woorden verdelen in klankgroepen en rijmwoorden herkennen);
- het visueel maken van klanken om de klank- en regelstructuur te leren kennen.

Begeleiding dyscalculie
Dyscalculie is een rekenstoornis die niet verdwijnt. Zelfs niet door veel te oefenen. Het woord dyscalculie betekent letterlijk ‘slecht rekenen’. Het is een hardnekkig probleem met het aanleren en automatiseren van de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde. Dyscalculie wordt niet veroorzaakt door beperkte cognitieve vaardigheden of gebrekkig onderwijs. Deskundigen schatten in dat ongeveer 2-3% van kinderen last heeft van deze hardnekkige rekenstoornis.
Mogelijk heb je vanuit school signalen ontvangen dat jouw zoon of dochter moeite heeft met leren rekenen, of ervaar je dit zelf in het dagelijks leven of tijdens het maken van huiswerk. Kinderen met dyscalculie zijn doorgaans te herkennen aan de volgende kenmerken:
Hij of zij:
- blijft simpele procedures gebruiken (bijvoorbeeld lang op de vingers tellen);
- heeft problemen met het aanleren van getallen;
- maakt veelvuldig omkeringen van getallen;
- heeft problemen met de plaats van getallen;
- heeft problemen met het automatiseren van rekenfeiten, zoals de sommen tot 10 of tafels;
- haalt cijfers in grote getallen door elkaar;
- heeft problemen met meetkunde en kloklezen;
- heeft weinig inzicht in het getallensysteem;
- heeft moeite met het aanleren, onthouden en toepassen van oplossingsprocedures (bijvoorbeeld bij het uitrekenen van (grotere) keersommen);
- heeft moeite met het afleiden van de rekensom uit tekstueel weergegeven opgaven;
- is onvoldoende in staat een koppeling te leggen tussen vergelijkbare opgaven.
Door veel te oefenen en door in kleine stapjes aan te leren hoe een som aangepakt moet worden, wordt het rekenen makkelijker gemaakt. Naast het aanleren van strategieën wordt vaak een opzoekboekje gemaakt samen met jouw kind. De begeleiding van jouw zoon of dochter is altijd maatwerk en is gericht op de problemen waarmee hij of zij te maken heeft.

Faalangsttraining
Sommige kinderen zijn overmatig bang voor schoolse situaties. Bijvoorbeeld voor toetsen, spreekbeurten, het stellen van een vraag in de klas of in sociale situaties op school. Deze vorm van angst wordt ook wel faalangst genoemd. De meeste vormen van angst zijn nuttige en gezonde reacties van het lichaam op onbekende of spannende situaties. De angst beschermt je dan of zorgt ervoor dat je geen ondoordachte dingen doet.
Faalangst komt voor bij 8% van de basisschoolleerlingen en bij 10-20% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Kinderen met faalangst zijn bang dat ze niet kunnen voldoen aan verwachtingen. Ze denken negatief over zichzelf en presteren daardoor vaak onder hun niveau. Hierdoor worden zij bevestigd in het negatieve beeld dat ze van zichzelf hebben en kan een negatieve spiraal ontstaan. Hetzelfde kan gebeuren bij faalangst in sociale situaties.
Kinderen met faalangst hebben vaak een zogeheten ‘fixed mindset’, waarbij ze ervan uitgaan dat kwaliteiten en eigenschappen vast staan. Voorbeelden van gedachten die een kind met een fixed mindset kan hebben, zijn: ‘Ik maak een fout, zie je wel dat ik dom ben.’ Middels oefeningen kunnen kinderen in de faalangsttraining spelenderwijs uitgedaagd worden meer een ‘growth mindset’ aan te nemen, waarbij ze er meer van uit leren gaan dat intelligentie en kwaliteiten maakbaar zijn en dat je door oefenen nieuwe dingen kunt leren. Een voorbeeldgedachte is: ‘Ik maak een fout, dit is een kans om iets nieuws te leren.’

Coaching docententeams
Expertise centrum Aruba biedt diverse trainingen voor docententeams in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het aanbod kenmerkt zich door een zeer praktische aanpak, onderbouwd met theoretische achtergronden. Doel van de trainingen is om de docenten te inspireren en motiveren om het beste uit zichzelf en hun leerlingen naar boven te halen.
Omgaan in de klas met:
- dyslexie
- dyscalculie
- faalangst
- hoogbegaafdheid
“Dankzij de coaching van Expertise Centrum Aruba heb ik mijn lespraktijk kunnen verbeteren en ben ik zelfverzekerder geworden in de omgang met mijn leerlingen.”
J. Lelieveld